luni, 23 martie 2015

ASH - mancare/supa iraniana

ASH se mananca de Nowruz (anul nou iranian).

Ingrediente
* 2 cepe mari, taiate solzisori
* 6-8 catei de usturoi, maruntiti
* 1/3 pahar naut boabe
* 1/3 pahar fasole rosie boabe
* 1/2 pahar linte
* 2 lg turmeric
* 3 pahare patrunjel proaspat ( = 1.5 legaturi )
* 2 pahare coriandru proaspat ( = 1 legatura )
* 2 pahare menta proaspata ( = 1 legatura )
* 20 fire de arpagic proaspat 
* 1/2 kg spanac
* fidea
* 1 Lg faina
* 1 ceapa rosie mare, taiata felii
* 2 Lg menta uscata
* smantana

Pasii

1) Se scalda fasolea cateva ore in apa.

2) Se calesc ceapa & usturoiul pana devin transparente . Se pun boabele de naut, fasolea rosie, turmeric. Se mai calesc cateva minute impreuna. 

3) Se adauga 8 pahare de apa. + sare, se acopera, se gatesc timp de o ora.

4) Intre timp se maruntesc toate ierburile.

5) Se adauga lintea si ierburile la cratita. Se acopera si se gatesc inca 1/2 ora la foc mic. Din cand in cand se amesteca. 

6) Se sparge fideaua si se pune la cratita

7) Se adauga spanacul, intai jumatate pana se gateste, apoi a doua jumatate. Se gatesc inca 1/2 hr, amestecand din cand in cand.

8) Faina se pune intr-un bol. Se adauga 3 Lg de lichid din supa, se amesteca bine si se adauga la supa, impreuna cu niste apa. Se mai potriveste de sare. Se mai lasa pe focul mic 1/2 ora.

9) Supa este gata acum.

10) Pt garnitura: se prajeste ceapa in ulei; cand devine transparenta, se da focul mai mic si se lasa cepele sa se "caramelizeze" incet. Cand au devenit aurii, se adauga menta uscata & se lasa cepele sa devina crocante. Dureaza 1 ora (!!) de la inceput pana la sfarsit, asadar procesul trebuie sa aiba loc in timp ce se gateste supa.

11) Se pune o portie de supa intr-un bol, cu garnitura in centru si smantana pe alocuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu